Info

Životopis Leny Horne

Životopis Leny Horne

Z Brooklynu v New Yorku vychovala Lena Horne jej matka, herečka a potom jej babička Cora Calhoun Horne, ktorá vzala Lenu na NAACP, mestskú ligu a spoločnosť pre etickú kultúru, všetky centrá v tom čase. aktivizmus. Cora Calhoun Horne poslala Lenu do školy etickej kultúry v New Yorku. Otec Leny Horne, Teddy Horne, bol hazardným hráčom, ktorý opustil svoju manželku a dcéru.

Korene Cory Calhoun Horne boli v rodine dcéry Leny Horneovej, Gail Lumet Buckleyovej, zaznamenávala vo svojej knihe kroniku Čierne Calhouns, Títo vzdelaní buržoázni Afroameričania pochádzajú zo synovca secesionistického viceprezidenta Johna C. Calhouna. (Buckley tiež zaznamenáva históriu rodiny vo svojej knihe z roku 1986,Hornes.)

V 16 rokoch začala Lena pracovať v Harlemovom Cotton Clube, najskôr ako tanečnica, potom v zbore a neskôr ako samostatná speváčka. Začala spievať s orchestermi a počas spievania s (bielym) orchestrom Charlieho Barneta bola „objavená“. Odtiaľ začala hrať kluby v Greenwich Village a potom vystupovala v Carnegie Hall.

Začiatkom roku 1942 sa Lena Horne objavila vo filmoch, čím rozšírila svoju kariéru o filmy, Broadway a nahrávky. Za celoživotné úspechy získala mnoho ocenení.

V Hollywoode mala zmluvu so štúdiami MGM. Bola zahrnutá vo filmoch ako speváčka a tanečnica a vystupovala pre svoju krásu. Jej úlohy však boli obmedzené rozhodnutím ateliéru, aby jej časti boli upravené, keď sa filmy premietali na segregovanom juhu.

Jej hviezda bola zakorenená v dvoch hudobných filmoch z roku 1943,Búrlivé počasieaKabína na oblohe. V 40-tych rokoch 20. storočia naďalej vystupovala ako speváčka a tanečnica. Podpisová pieseň Leny Horneovej z rovnomenného filmu z roku 1943 je „Stormy Weather“. Vo filme to spieva dvakrát. Prvýkrát je to predstavené pozemskosťou a nevinnosťou. Na konci je to pieseň o stratách a zúfalstve.

Počas druhej svetovej vojny cestovala najprv s USO; rýchlo sa unavila z rasizmu, ktorému čelila, a začala cestovať iba do čiernych táborov. Bola favoritom afrických amerických vojakov.

Lena Horne sa vydala za Louisa J. Jonesa od roku 1937 až do roku 1944, kedy sa rozviedli. Mali dve deti, Gail a Edwin. Neskôr bola vydatá za Lennie Haytonovú od roku 1947 do svojej smrti v roku 1971, hoci sa od začiatku šesťdesiatych rokov 20. storočia odlúčila. Keď sa prvýkrát vzala za neho, bieleho židovského hudobného režiséra, uchovávali manželstvo v tajnosti tri roky.

V 50-tych rokoch jej spojenie s Paulom Robesonom viedlo k tomu, že bola odsúdená ako komunistka. Strávila čas v Európe, kde bola dobre prijatá. V roku 1963 sa mohla na žiadosť Jamesa Baldwina stretnúť s Robertom F. Kennedyom, aby prediskutovala rasové otázky. Bola súčasťou marca 1963 vo Washingtone.

Lena Horne uverejnila svoje spomienky v roku 1950 ako Osobne av roku 1965 ako Lena.

V 60. rokoch 20. storočia Lena Horne nahrávala hudbu, spievala v nočných kluboch a objavovala sa v televízii. V 70. rokoch pokračovala v speve a objavila sa vo filme 1978Wiz, africká americká verziaČarodejník z krajiny Oz.

Začiatkom osemdesiatych rokov cestovala po Spojených štátoch a Londýne. Po polovici 90. rokov sa zriedka objavila a v roku 2010 zomrela.

Filmografie

  • 1938 - vojvoda je vrcholom
  • 1940 - Harlem On Parade
  • 1941 - Panama Hattie
  • 1942 - G.I. jubileum
  • 1943 - Kabína na oblohe
  • 1943 - Búrlivé počasie
  • 1943 - vojvoda je vrcholom
  • 1945 - Harlem Hot Shots
  • 1944 - Boogie Woogie Dream
  • 1944 - sviatok Hi-De-Ho
  • 1944 - Moje nové šaty
  • 1946 - Jivin 'The Blues
  • 1946 - Mantan Messes Up
  • 1946 - Do zatiahnutia oblakov
  • 1950 - vojvodkyňa z Idahu
  • 1956 - Zoznámte sa s mnou v Las Vegas
  • 1969 - Smrť strelca
  • 1978 - Wiz!
  • 1994 - To je zábava III
  • 1994 - Večer s Lenou Hornou

Rýchle fakty

Známy pre: obe sú obmedzené zábavným priemyslom a prekračujú ich rasové hranice. "Stormy Weather" bola jej podpisová pieseň.

povolanie: speváčka, herečka
Termíny: 30. júna 1917 - 9. mája 2010

Taktiež známy ako: Lena Mary Calhoun Horne

Miesta:New York, Harlem, Spojené štáty americké

Čestné tituly: Howard University, Spelman College

Pozri si video: ŽIVOTOPIS VETERINAR . (Október 2020).