Info

Fakty o ohrozenej Vaquite

Fakty o ohrozenej Vaquite

Vaquita (Phocoena sinus), známa tiež ako sviňucha svätá v Kalifornii, je najmenší veľrybotvarý cochito alebo Marsopa vaquita. Je tiež jedným z najviac ohrozených a zostalo len asi 250.

Slovo Vaquita v španielčine znamená „malá krava“. Jeho druhový názov, dutina je latinčina pre „záliv“ alebo „záliv“, ktorá sa vzťahuje na malú rozlohu vaquity, ktorá je obmedzená na pobrežné vody pri polostrove Baja v Mexiku.

Vaquitas boli objavené pomerne nedávno - druh bol prvýkrát identifikovaný na základe lebiek v roku 1958 a živé exempláre neboli pozorované až do roku 1985. Viac informácií o objave Vaquita nájdete tu.

Popis

Vaquitas sú asi 4 až 5 stôp dlhé a vážia asi 65 až 120 libier.

Vaquitas sú sivé, s tmavšou sivou na chrbte a svetlejšie sivé na spodnej strane. Majú krúžok na čierne oči, pery a bradu a bledú tvár. S vekom Vaquitas zosvetľuje. Majú tiež rozpoznateľnú chrbtovú plutvu v tvare trojuholníka.

Vaquity sú plaché okolo plavidiel a zvyčajne sa vyskytujú jednotlivo, v pároch alebo v malých skupinách 7-10 zvierat. Môžu zostať dlho pod vodou. Kombinácia týchto charakteristík môže sťažovať hľadanie vaquitas vo voľnej prírode.

Klasifikácia

  • Británia: animalia
  • Phylum: chordata
  • podkmeň: stavovce
  • nadtřídou: Gnathostomata, Tetrapoda
  • Trieda: cicavce
  • podtrieda: Theria
  • Objednať: Cetartiodactyla
  • podrad: Cetancodonta
  • podrad: Odontoceti
  • infraorder: veľryby
  • nadčeľade: Odontoceti
  • rodina: Phocoenidae
  • rod: Phocoena
  • druh: dutina

 

Habitat a distribúcia

Vaquitas má jeden z najviac obmedzených domovských rozsahov všetkých veľrýb. Žijú na severnom konci Kalifornského zálivu, pri polostrove Baja v Mexiku, v kalných a plytkých vodách na pobreží vzdialenom asi 13,5 míľ. Kliknite sem pre mapu pozorovaní.

Kŕmenie

Vaquitas sa živí školskými rybami, kôrovcami a hlavonožcami.

Podobne ako iné odontocety, našli svoju korisť pomocou echolokácie, ktorá je podobná sonaru. Vaquita vysiela vysokofrekvenčné zvukové impulzy z orgánu (melónu) v hlave. Zvukové vlny odrážajú objekty okolo nich a sú prijímané späť do dolnej čeľuste delfínov, prenášané do vnútorného ucha a interpretované tak, aby sa určila veľkosť, tvar, umiestnenie a vzdialenosť koristi.

Vaquitas sú zubaté veľryby a pomocou svojich rýčových zubov zachytávajú svoju korisť. Majú 16-22 párov zubov v hornej čeľusti a 17-20 párov v dolnej čeľusti.

Rozmnožovanie

Vaquitas sú sexuálne zrelé vo veku okolo 3 až 6 rokov. Vaquitas mate v apríli až máji a teľatá sa rodia v mesiacoch február - apríl po období gravidity 10 - 11 mesiacov. Teľatá sú dlhé asi 2,5 metra a pri narodení vážia asi 16,5 libier.

Maximálna známa dĺžka života jednotlivca vaquita bola žena, ktorá žila 21 rokov.

Konzervácia

Odhaduje sa, že zostáva 245 voľných miest (podľa štúdie z roku 2008) a počet obyvateľov sa môže každý rok znižovať až o 15%. Na Červenom zozname IUCN sú uvedené ako „kriticky ohrozené“. Jednou z najväčších hrozieb pre vaquitas je zapletenie alebo ulovenie ako vedľajší úlovok rybárskeho výstroja, pričom podľa odhadov sa každý rok náhodne uloví približne 30 - 85 vaquitov (zdroj: NOAA).

Mexická vláda začala s vypracúvaním plánu obnovy Vaquita v roku 2007, pričom vynaložila úsilie na ochranu vaquity, aj keď je rybolov naďalej ovplyvňovaný. Kliknite sem, aby ste sa dozvedeli, ako môžete pomôcť kvasom.

Odkazy a ďalšie informácie

  • Gerrodette, T., Taylor, B. L., Swift, R., Rankin, S., Jaramillo-Legorreta, A. M. a L. Rojas-Bracho. 2011. TI - Kombinovaný vizuálny a akustický odhad hojnosti v roku 2008 a zmeny v hojnosti od roku 1997 pre kakadu, Phocoena sinus. Marine Mammal Science, 27: 2, E79-E100.
  • Komisia pre morské cicavce. Vaquita (Phocoena sinus). Prístup k 31. máju 2012.
  • Úrad pre ochranu zdrojov NOAA. 2011. Prístav Kalifornia v Kalifornskom zálive / Vaquita / Cochito (Phocoena sinus). Prístup k 31. máju 2012.
  • OBIS-SEAMAP. Porpoise v Kalifornskom zálive (Phocoena sinus). Prístup k 31. máju 2012.
  • Perrin, W. (2010). Phocoena sinus Norris a McFarland, 1958. In: Perrin, W.F. Svetová databáza kytovcov. Prístup cez: Svetový register morských druhov na //www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=343897. Prístup k 31. máju 2012.
  • Phocoena sinus, In Palomares, M.L.D. a D. Pauly. Editors. 2012. SeaLifeBase. Elektronická publikácia na webe. www.sealifebase.org, verzia (04/2012). Prístup k 31. máju 2012.
  • Rojas-Bracho, L., Reeves, R. R., Jaramillo-Legorreta, A. & Taylor, B.L. 2008. Phocoena sinus. In: IUCN 2011. Červený zoznam ohrozených druhov IUCN. Verzia 2011.2… Prístup k 29. máju 2012.
  • Rojas-Bracho, L. P. sinus, Prístup k 31. máju 2012.
  • Vaquita: Posledná šanca na púštne sviňuchy. Prístup k 31. máju 2012.
  • Viva Vaquita. Prístup k 31. máju 2012.

 

 

Pozri si video: 10 faktu o nas - AMCO a NotSoFunnyAny (Október 2020).