Zaujímavý

Fakty o netopieroch s kladivom (netopier s veľkými perami)

Fakty o netopieroch s kladivom (netopier s veľkými perami)

Netopier s kladivom je skutočné zviera a jeho vedecký názov (Hypsignathus monstrosus) odkazuje na svoj neobvyklý vzhľad. Webové stránky a sociálne médiá skutočne opisujú vzhľad netopiera s kladivom ako „pľuvavý obraz diabla“ a dokonca tvrdia, že je to krypta známa ako „Jersey diabol“. Napriek svojim hrôzostrašným atribútom je netopier mierne jedlým ovocím. Nemali by ste sa však priblížiť, pretože je to jeden z troch druhov afrického ovocia netopiera, o ktorom sa predpokladá, že má vírus Ebola.

Rýchle fakty: Ham-headed Bat

  • Vedecké meno: Hypsignathus monstrosus
  • Spoločné mená: Netopier s kladivom, netopier s kladivom, netopier s veľkými perami
  • Základná skupina zvierat: Cicavec
  • veľkosť: Rozpätie krídel 27,0 až 38,2 palca; Telo 7,7 - 11,2 palca
  • závažia: 7,7 - 15,9 uncí
  • Dĺžka života: 30 rokov
  • diéta: Herbivore
  • habitat: Rovníková Afrika
  • Populácia: Neznáme
  • Stav ochrany: Najmenej obavy

Popis

Netopier s kladivom je typ megabatu a najväčší netopier pochádzajúci z Afriky. Samce a samice sú šedavo hnedé, s hnedými ušami a letovými membránami a chumáčmi bielej kožušiny na spodnej časti uší. Dĺžka tela dospelého netopiera sa pohybuje od 7,7 do 11,2, s rozpätím krídel 27,0 až 38,2 palca. Muži sa pohybujú v rozpätí od 8,0 do 15,9 oz, zatiaľ čo ženy vážia 7,7 až 13,3 oz.

Samce netopierov s kladivom sú väčšie ako samice a vyzerajú tak odlišne od svojich kamarátov, že by bolo ľahké si myslieť, že patrili k inému druhu. Iba muži majú veľké pretiahnuté hlavy. Samice netopierov s kladivom majú vzhľad líšky obyčajnej pre väčšinu netopierov ovocia.

Tento netopier s kladivom vyzerá neprirodzene veľký, pretože je bližšie k fotoaparátu ako jeho obsluha. Per Se, Flickr

Netopier s kladivom je niekedy zamieňaný s Wahlbergovým epalátom z ovocia (Epomophorus wahlbergi), ktorá patrí do rovnakej rodiny, ale je menšia.

Wahlbergov epauletovaný ovocný netopier (Epomophorus wahlbergi) má tiež tvár s kladivom. Michele D'Amico supersky77 / Getty Images

Habitat a distribúcia

Netopiere s kladivom sa vyskytujú naprieč Rovníkovou Afrikou vo výškach pod 1800 m (5900 ft). Uprednostňujú vlhké biotopy vrátane riek, močiarov, mangrovov a palmových lesov.

Mapa distribúcie netopierov s kladivom. Chermundy

Diéta

Netopiere s kladivom sú buldozéry, čo znamená, že ich strava pozostáva výlučne z ovocia. Zatiaľ čo fíky sú ich obľúbeným jedlom, jedia tiež banány, mango a guajavy. Netopier má dlhšie črevo ako hmyzožravé druhy, čo mu umožňuje absorbovať viac bielkovín z potravy. Existuje len jediná správa o netopierovi konzumujúcom kurča, ale žiadna mäsožravá činnosť nebola opodstatnená.

Netopiere lovia ľudia a dravé vtáky. Sú tiež náchylné na závažné zamorenie parazitmi. Netopiere s kladivom sú náchylné na infekciu roztočmi a Hepatocystis carpenteri, prvok, ktorý ovplyvňuje pečeň. Druh je podozrivým rezervoárom vírusu Ebola, ale od roku 2017 sa u zvierat našli iba protilátky proti vírusu (nie samotný vírus). Nie je známe, či netopiere môžu prenášať infekciu ebolou na ľudí.

Správanie

Počas dňa sa netopiere hrabali na stromoch a spoliehali sa na svoje sfarbenie, aby ich maskovali pred dravcami. V noci zbierajú a jedia ovocie. Jedným z dôvodov, prečo sú veľké netopiere, ako napríklad netopier s kladivom, nočné, je to, že ich telá počas letu generujú značné teplo. Ak je aktívny v noci, pomáha zabrániť prehriatiu zvierat.

Reprodukcia a potomstvo

Šľachtenie prebieha u suchých sezón pre niektoré populácie a kedykoľvek pre daný rok. Väčšina členov tohto druhu netopierov sa rozmnožuje pomocou párenia. Pri tomto druhu párenia sa muži zhromažďujú v skupinách po 25 až 130 jedincoch, aby vykonali párovací rituál pozostávajúci z chvenia krídla a hlasného trúbenia. Samice preletia skupinou, aby vyhodnotili potenciálnych kamarátov. Keď sa vyberie žena, pristane vedľa muža a dôjde k páreniu. V niektorých populáciách netopierov s kladivom vykonávajú samce svoj prejav, aby prilákali ženy, ale netvoria skupiny.

Samice zvyčajne rodia jedného potomka. Čas potrebný na tehotenstvo a odstavenie nie je jasný, je však známe, že ženy dozrievajú rýchlejšie ako muži. Samice dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku 6 mesiacov. Samcom trvá celý rok, kým si rozvinú svoje tváre kladív a hlavy, približne 18 mesiacov pred dosiahnutím zrelosti. Netopier má vo voľnej prírode dĺžku života tridsať rokov.

Stav ochrany

Stav ochrany netopiera s kladivom bol naposledy vyhodnotený v roku 2016. Netopier je kategorizovaný ako „najmenej znepokojivý“. Hoci je zviera lovené ako kríkové mäso, zaberá veľké geografické rozpätie a celková populácia nezažila rýchly pokles.

Zdroje

  • Bradbury, J. W. „Lek Mating Behavior in Hammer-headed Bat“. Zeitschrift für Tierpsychologie 45 (3): 225-255, 1977. doi: 10,111 / j.1439-0310,1977.tb02120.x
  • Deusen, M. van, H. "Masožravé návyky Hypsignathus monstrosus". J. Mammal. 49 (2): 335-336, 1968. doi: 10,2307 / 1378006."
  • Langevin, P. a R. Barclay. "Hypsignathus monstrosus". Cicavčie druhy 357: 1-4, 1990. doi: 10,2307 / 3504110."
  • Nowak, M., R.Walkerove netopiere sveta, Johns Hopkins University Press. str. 63 až 64, 1994.
  • Tanshi, I. "Hypsignathus monstrosus". Červený zoznam ohrozených druhov IUCN, 2016: e.T10734A115098825. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T10734A21999919.en