Avíza

Fakty činčily

Fakty činčily

Činčila je juhoamerický hlodavec, ktorý bol lovený do takmer vyhynutia pre svoju luxusnú zamatovú kožušinu. Koncom 19. storočia sa však v zajatí choval jeden druh činčily. Dnes sú domestikované činčily chované ako hravé a inteligentné domáce zvieratá.

Rýchle fakty: činčila

  • Vedecké meno: Činčila činčila a C. lanigera
  • Spoločný názov: činčila
  • Základná skupina zvierat: cicavec
  • rozmery: 10 až 19 palcov
  • hmotnosť: 13 - 50 uncí
  • Dĺžka života: 10 rokov (divoký); 20 rokov (domáci)
  • diéta: bylinožravec
  • stanovište: Andské ostrovy v Čile
  • Populácia: 5,000
  • Stav ochrany: ohrozená

Druh

Dva druhy činčily sú činčily krátkeho chvosta (Činčila činčila, predtým nazývané C. brevicaudata) a činčila dlhoocasá (C. lanigera). Činčila s krátkym chvostom má kratší chvost, hrubší krk a kratšie uši ako činčila s dlhým chvostom. Domestikovaná činčila sa verí, že pochádza z činčily dlhej.

Popis

Charakteristickou črtou činčily je jej jemná hustá srsť. Každý vlasový folikul má z toho 60 až 80 chĺpkov. Činčily majú veľké tmavé oči, zaoblené uši, dlhé fúzy a chlpaté chvosty 3 až 6 palcov. Zadné nohy sú viac ako dvojnásobné ako predné nohy, vďaka čomu sú agilnými prepojkami. Zatiaľ čo činčily sa zdajú byť objemné, väčšina ich veľkosti pochádza z ich kožušiny. Divoké činčily majú škvrnitú žltkastú kožušinu, zatiaľ čo domáce zvieratá môžu byť čierne, biele, béžové, drevené uhlie a ďalšie farby. Činčila s krátkym chvostom má dĺžku od 11 do 19 palcov a váži medzi 38 a 50 uncami. Činčila s dlhými chvostmi môže dosiahnuť dĺžku až 10 palcov. Samce divokých činčíl s dlhými chvostami vážia o niečo viac ako libra, zatiaľ čo ženy vážia o niečo menej. Domáce činčily s dlhými chvostmi sú ťažšie, muži s hmotnosťou do 21 uncí a ženy s hmotnosťou do 28 uncí.

Habitat a distribúcia

V jednom čase činčily žili v pohoriach Andách a pozdĺž pobrežia Bolívie, Argentíny, Peru a Čile. V súčasnosti sa v Čile vyskytujú iba voľne žijúce kolónie. Divoké činčily obývajú studené a suché podnebie, predovšetkým vo výškach od 9 800 do 16 400 stôp. Žijú v skalnatých štrbinách alebo v zemi.

Distribúcia dvoch druhov činčíl v roku 1986. Amerique_du_Sud.svg: Licencia typu Cephas / Creative Commons Attribution-Share Podobné

Diéta

Divoké činčily jedia semená, trávy a ovocie. Aj keď sa považujú za bylinožravce, môžu konzumovať drobný hmyz. Domáce činčily sa zvyčajne kŕmia trávou a granulovanou zmesou špeciálne upravenou pre ich stravovacie potreby. Činčily jedia podobne ako veveričky. Držia jedlo v predných labkách, zatiaľ čo sedí vzpriamene na zadných končatinách.

domáca činčila drží jedlo so zbraňami. olgagorovenko / Getty Images

Správanie

Činčily žijú v spoločenských skupinách nazývaných stáda, ktoré tvoria 14 až 100 jedincov. Väčšinou sú nočné, takže sa môžu vyhnúť horúcim denným teplotám. Berú prachové kúpele, aby udržali svoju srsť suchú a čistú. Ak je činidlo ohrozené, môže sa mu uhryznúť, zbaviť kožušiny alebo vystreknúť moč. Činčily komunikujú pomocou širokej škály zvukov, medzi ktoré patria chrochtanie, štekanie, kňučanie a cvrlikanie.

Reprodukcia a potomstvo

Činčily sa môžu páriť kedykoľvek počas roka. Gentácia je u hlodavcov nezvyčajne dlhá a trvá 111 dní. Samica môže porodiť stelivo až do 6 súprav, obvykle sa však narodí jedna alebo dve potomstvo. Súpravy sú úplne rozložené a pri narodení môžu otvoriť oči. Súpravy sa odstavujú vo veku 6 až 8 týždňov a sexuálne zrelé vo veku 8 mesiacov. Divoké činčily môžu žiť 10 rokov, ale domáce činčily môžu žiť viac ako 20 rokov.

Činčily sa rodia s kožušinou a otvorenými očami. Icealien / Getty Images

Stav ochrany

Medzinárodná únia na ochranu prírody (IUCN) klasifikuje stav ochrany oboch druhov činčíl ako „ohrozené“. Od roku 2015 vedci odhadovali, že vo voľnej prírode zostalo 5 350 zrelých dlhoplutvých činčíl, ale ich populácia klesala. Od roku 2014 zostali v oblasti Antofagasta a Atacama v severnom Čile dve malé populácie činčíl obyčajných. Tieto populácie sa však tiež zmenšovali.

Ohrozenie

Lov a komerčná ťažba činčíl je zakázaná od roku 1910 medzi Čile, Argentínou, Bolíviou a Peru. Akonáhle sa však zákaz začal presadzovať, prudko stúpali ceny kožušiny a pytliactva činčila na pokraj vyhynutia. Aj keď pytliactvo je naďalej veľkou hrozbou pre divoké činčily, sú bezpečnejšie ako predtým, pretože činčily chované v zajatí sú chované na kožušinu.

Medzi ďalšie hrozby patrí nezákonný odchyt v obchode s domácimi zvieratami; strata a degradácia biotopu v dôsledku ťažby, zberu palivového dreva, požiarov a pasenia; extrémne počasie z El Niño; a dravosť líšky a sovy.

Činčily a ľudia

Činčily sú cenené pre svoju kožušinu a ako domáce zvieratá. Sú tiež chované na vedecký výskum audio systému a ako modelové organizmy pre Chagasovu chorobu, zápal pľúc a niekoľko bakteriálnych chorôb.

Zdroje

  • Jiménez, Jaime E. „Vyhynutie a súčasný stav divých činčíl Činčila lanigera a C. brevicaudata." Biologická ochrana, 77 (1): 1-6, 1996. doi: 10,016 / 0006-3207 (95) 00116-6
  • Patton, James L .; Pardiñas, Ulyses F. J .; D'Elía, Guillermo. Hlodavce. Cicavce z Južnej Ameriky, 2. University of Chicago Press. str. 765 - 768, 2015. ISBN 9780226169576.
  • Roach, N. & R. Kennerley. Činčila činčila. Červený zoznam ohrozených druhov IUCN 2016: e.T4651A22191157. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-2.RLTS.T4651A22191157.en
  • Roach, N. & R. Kennerley. Činčila lanigera (verzia errata uverejnená v roku 2017). Červený zoznam ohrozených druhov IUCN 2016: e.T4652A117975205. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-2.RLTS.T4652A22190974.en
  • Saunders, Richard. "Veterinárna starostlivosť o činčily."V praxi (0263841X) 31,6 (2009): 282-291.Akademické vyhľadávanie dokončené