Zaujímavý

Fakty Howler Monkey

Fakty Howler Monkey


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Howler opice (rod Alouatta) sú najväčšími opicami nového sveta. Sú to najhlasnejšie pozemské zviera produkujúce vytie, ktoré je počuť až tri míle ďaleko. V súčasnosti je uznaných pätnásť druhov a sedem poddruhov vytriacich opíc.

Rýchle fakty: Howler Monkey

  • Vedecké meno: Alouatta
  • Spoločné mená: Howler opice, pavián Nového sveta
  • Základná skupina zvierat: Cicavec
  • veľkosťHlava a telo: 22 - 36 palcov; chvost: 23-36 palcov
  • závažie: 15-22 libier
  • Dĺžka života: 15-20 rokov
  • diéta: Omnivore
  • habitat: Lesy strednej a južnej Ameriky
  • Populácia: Znižovanie
  • Stav ochrany: Najmenej znepokojenie

Popis

Podobne ako iné opice Nového sveta, aj vykrikujúce opice majú široké bočné nosné dierky a chlpaté chvosty s prehnanými koncami s nahými špičkami, ktoré pomáhajú primátom uchopiť konáre stromov. Výsadkové opice majú brady a dlhé, husté vlasy v odtieňoch čiernej, hnedej alebo červenej, v závislosti od pohlavia a druhu. Opice sú sexuálne dimorfné, samce ťažšie ako samice. U niektorých druhov, napr. Opice čiernej vytie, dospelé samce a samice majú rôzne farby srsti.

Howler opice sú najväčšie opice Nového sveta, s priemerom hlavy a tela v priemere 22 až 36 palcov. Jednou z charakteristík tohto druhu je jeho extrémne dlhý, hustý chvost. Priemerná dĺžka chvosta je 23 až 36 palcov, ale existujú výkaly opíc s chvostmi päťnásobkom ich dĺžky tela. Dospelí vážia medzi 15 a 22 libier.

Rovnako ako ľudia, ale na rozdiel od iných opíc Nového sveta majú výkričníky trichromatické videnie. Samčie i samčie vytiečacie opice majú zväčšenú hyoidnú kosť (Adamovo jablko), ktorá im pomáha pri hlasnom volaní.

Samce a samice majú rôzne farby v niektorých druhov vytie opíc. Úroveň a prírodný obraz J a C Sohns / Getty Images

Habitat a distribúcia

Howler opice žijú v tropických lesoch Strednej a Južnej Ameriky. Život trávia v korunách stromov, len zriedka zostupujú na zem.

Rozmiestnenie opíc vytie. Miguelrangeljr a IUCN / Creative Commons typu Uvedenie autora - zdieľanie 3.0

Diéta

Opice v prvom rade pestujú listy stromov z horného vrchlíka, ale tiež jedia ovocie, kvety, orechy a púčiky. Svoju stravu niekedy dopĺňajú vajciami. Podobne ako iné cicavce nedokážu vytiecť opice celulózu z listov. Baktérie vo veľkom čreve fermentujú celulózu a produkujú plyny bohaté na živiny, ktoré zvieratá používajú ako zdroj energie.

Správanie

Získavanie energie z listov je neefektívny proces, takže vytiepacie opice sú vo všeobecnosti pomaly sa pohybujúce a žijú v relatívne malom rozsahu domov (77 hektárov pre 15 až 20 zvierat). Samci za úsvitu a súmraku vokalizujú, aby zistili svoju polohu a komunikovali s ostatnými jednotkami. Tým sa minimalizuje konflikt pri kŕmení a spánku. Pohyby jednotiek sa prekrývajú, takže vytláčanie znižuje potrebu mužov hliadkovať územia alebo bojovať. Každá skupina pozostáva zo šiestich až 15 zvierat, obvykle obsahujúcich jedného až troch dospelých samcov. Opláštené bojové opice sú väčšie a obsahujú viac mužov. Howler opice spočívajú na stromoch asi polovicu dňa.

Reprodukcia a potomstvo

Howler opice dosahujú sexuálnu zrelosť okolo 18 mesiacov veku a prejavujú sexuálnu pripravenosť pomocou švihnutia jazykmi. Párenie a narodenie sa môžu vyskytnúť kedykoľvek v priebehu roka. Staršie ženy rodia každé dva roky. Gestácia je 180 dní pre čiernu vytie opicu a jej výsledkom je jediný potomok. Pri narodení sú čierne húfnice opice čierne, ako samice, ale vo veku dva a pol roka sú čierne. U ostatných druhov je farba mladých a dospelých rovnaká pre obe pohlavia. Dospievajúci muži a ženy odchádzajú z jednotiek svojich rodičov, aby sa pripojili k nepríbuzným jednotkám. Priemerná dĺžka života výkričníka opice je 15 až 20 rokov.

Stav ochrany

Stav ochrany IUCN Howlera opice sa líši v závislosti od druhu, od najmenšieho záujmu po ohrozené. Populačný trend nie je známy pre niektoré druhy a pre všetky ostatné klesajúci. Húfnice sú chránené v niektorých častiach ich chovu.

Ohrozenie

Tento druh čelí viacerým hrozbám. Rovnako ako iné opice z Nového sveta sa lovci potravín lovia za jedlo. Títo ľudia čelia stratám a degradácii biotopov v dôsledku odlesňovania a rozvoja pôdy na obytné, obchodné a poľnohospodárske využitie. Howler opice tiež čelia konkurencii z iných druhov, ako sú opice pavúky a vlnené opice.

Howler opice a ľudia

Výslovné opice nie sú voči ľuďom agresívne a niekedy sú chované ako domáce zvieratá napriek ich hlasným vokalizáciám. Niektoré mayské kmene uctievali kvíliacich opíc ako bohov.

Zdroje

  • Boubli, J., Di Fiore, A., Rylands, A.B. & Mittermeier, R.A. Alouatta nigerrima. Červený zoznam ohrozených druhov IUCN 2018: e.T136332A17925825. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2018-2.RLTS.T136332A17925825.en
  • Groves, C.P. Objednať primátov. In: D.E. Wilson a D.M. Reeder (eds), Cicavce druhov sveta111-184. Johns Hopkins University Press, Baltimore, Maryland, USA, 2005.
  • Neville, M. K., Glander, K.E., Braza, F. a Rylands, A. B. Vychádzajúce opice, rod Alouatta, V: R. A. Mittermeier, A. B. Rylands, A. F. Coimbra-Filho a G. A. B. da Fonseca (ed.), Ekológia a správanie neotropických primátov, Vol. 2349 - 453, 1988. World Wildlife Fund, Washington, DC, USA.
  • Sussman, R. Primate Ecology and Social Structure, roč. 2: Nové svetové opice, revidované prvé vydanie, Pearsonova Prentice Hall. 142-145. Júl 2003. ISBN 978-0-536-74364-0.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos