Zaujímavý

Fakty o parrotíkovi

Fakty o parrotíkovi

Parrotfish sú súčasťou triedy lúčoplutvovce, ktorá zahŕňa ryby s rebrovaním. Nachádza sa v koralových útesoch v západnom Atlantickom oceáne a Karibskom mori. Ich vedecký názov, Scarus Coeruleus, pochádza z latinských slov, ktoré znamenajú modrú rybu. Svoje meno dostanú aj podľa svojich fúzovaných zubov, ktoré sa podobajú zobáku. V skutočnosti sú súčasťou rodiny Scaridae, ktorá obsahuje 10 rodov, ktoré zdieľajú rovnakú funkciu zobáku.

Rýchle fakty

  • Vedecké meno: Scarus Coeruleus
  • Bežné názvy: Parrotfish modrý
  • Objednať: Perciformes
  • Základná skupina zvierat: ryby
  • rozmery: 11 až 29 palcov
  • hmotnosť: Do 20 libier
  • Dĺžka života: Až 7 rokov
  • diéta: Riasy a koraly
  • stanovište: Tropické, morské prílivy
  • Populácia: nevedno
  • Stav ochrany: Najmenej obavy
  • Zábavný fakt: Parrotfish získajú svoje meno podľa svojich fúzovaných zubov, ktoré sa podobajú zobáku.

Popis

Modré papagáje sú modré so žltou škvrnou na hlavách ako mladiství a ako dospelí sú pevné modré. Sú to jediné druhy papagájov, ktoré sú ako dospelí pevné modré. Ich veľkosť sa pohybuje od 11 do 29 palcov a môžu vážiť až 20 libier. Ako dospievajúci rastú, ich čenich sa vydúva von. Modrá papagáj, ako aj všetky papagáje, majú čeľuste s fúzovanými zubami, čo jej dodáva vzhľad zobáka. Majú v krku druhú súpravu zubov nazývanú hltanový aparát, ktorý drví tvrdú skalu a koralov, ktoré prehltnú.

Habitat a distribúcia

V biotopu tuniaka modroplutvého sú koralové útesy v tropických vodách v hĺbkach 10 až 80 stôp. Nachádzajú sa cez západný Atlantický oceán a Karibské more, až na sever od Marylandu v USA a na juh až po severnú južnú Ameriku. Nežijú však v Mexickom zálive. Pochádzajú z Bermudy, Baham, Jamajky a Haiti.

Strava a správanie

Až 80% času modrej papagáje možno stráviť hľadaním potravy, ktorá pozostáva z mŕtvych koralov potiahnutých riasami. Konzumácia rias z koralových útesov zachováva koralov znížením množstva rias, ktoré by ju mohli udusiť. Brúsia ich kúsky koralov pomocou zubov a potom rozbíjajú koraly, aby sa pomocou druhej súpravy zubov dostali na riasy. Nestrávené koralové kúsky sa v týchto oblastiach ukladajú ako piesok. Toto nie je dôležité iba pre životné prostredie, pretože sú zodpovedné za formáciu piesočnatej pláže v Karibiku, ale je to dôležité aj pre modrú parrotúnu, pretože toto mletie riadi dĺžku ich zubov.

Blue parrotfish sú denné stvorenia a hľadajú noc v noci. Robia to tak, že vylučujú sliznicu, ktorá maskuje ich vôňu, chutí horkú a sťažuje jej hľadanie. Sliznica má na oboch koncoch otvory, ktoré umožňujú vode tečúcej cez ryby, keď spí. Muži môžu tiež zintenzívniť svoje farby, aby odradili akékoľvek hrozby. Pohybujú sa vo veľkých skupinách po 40 jedincoch s mužským vodcom a ostatnými ženami. Samec je veľmi agresívny a prenasleduje votrelcov až do vzdialenosti 20 metrov od skupiny. Ak samec zomrie, jedna zo žien podstúpi zmenu pohlavia a stane sa agresívnym, pestrofarebným samcom.

Reprodukcia a potomstvo

Škola modrých papagájov. Jeffrey Rotman / Corbis NX / Getty Images Plus

Sezóna párenia sa vyskytuje celoročne, ale vrcholy sú v letných mesiacoch od júna do augusta. Muži a ženy dosiahli sexuálnu zrelosť medzi 2 a 4 rokmi. Samice sú oviparous, čo znamená, že produkujú vajcia, ktoré sa vyliahnu vo vode. Počas tejto doby sa zhromažďujú do veľkých skupín neresiacich sa samcov a samíc. Po párení samica uvoľní oplodnené vajíčka do vodného stĺpca. Vajcia sa po 25 hodinách ponoria do morského dna a vyliahnu sa. Po vyliahnutí sa tieto larvy začnú kŕmiť o 3 dni neskôr. Rozvíjajú sa rýchlo a musia prežiť samy od narodenia. Mladiství sa živia korytnačými trávami a jedia malé rastliny a organizmy.

Stav ochrany

Medzinárodná parrotúna je podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) označená za najmenší záujem. Bermuda uzavrela rybolov tuniaka morského kvôli zachovaniu, ale stále sa loví v iných oblastiach Karibiku. Sú tiež ovplyvnení ničením koralových útesov ľudstvom bielením alebo smrťou. Okrem toho sa v niektorých krajinách často jedia tuniaka modroplutvého, ale môžu spôsobiť otravu rybami, ktorá môže byť smrteľná.

Zdroje

  • "Parrotfish modrý". Svetové akvárium Dallas, //dwazoo.com/animal/blue-parrotfish/.
  • "Parrotfish modrý". Červený zoznam ohrozených druhov IUCN, 2012, //www.iucnredlist.org/species/190709/17797173#assessment-information.
  • "Parrotfish modrý (Scarus Coeruleus)". Inaturalist, //www.inaturalist.org/taxa/112136-Scarus-coeruleus#Distribution_and_habitat.
  • Manswell, Kadesha. Scarus Coeruleus. Katedra vied o živote, 2016, s. 1-3, //sta.uwi.edu/fst/lifesciences/sites/default/files/lifesciences/documents/ogatt/Scarus_coeruleus%20-%20Blue%20Parrotfish.pdf.